Norjalaisista ja kansainvälisistä arkeologeista koostuva ryhmä on suorittamassa kaivauksia Oslon ulkopuolella, kun se törmää uskomattomaan löytöön. Kaivaukselta löytyy kultainen lipas, jonka sisältö on saulaisuus, joka saattaa muuttaa koko tähänastista historiankirjoitusta.
Tästä arvatenkin alkaa sitten vauhti ja vaaralliset tilanteet, joissa sankari Björn Beltö yrittää parhaansa mukaan pysyä mukana.

Hmm.. Vaikka kirja on ihan ok, ensi vaikutelma siitä on "köyhän miehen da vinci-koodi". Sitä pitäisikin laimeana kopiona, jos ei tietäisi, että se on kirjoitettu muutamaa vuotta ennemmin kuin vertailukohteensa. Välillä kirja onnistuu olemaan superjännä, välillä taas sitten itseltä ainakin laimeni lukuinto kun tuntui, että kirja jäi jotenkin paikoilleen junnaamaan.

Hyvä kirja jos tykkää tästä aiheesta. Itse alan ilmeisesti olla jo kyllästetty näihin "raamatunhistoria uusiksi"-kirjoihin. Apua! Pikasilmäys kirjaston kasaan näyttää, että siellä on vielä yksi tätä lajia... Katotaas pääseekö lukuun asti.