Kirja kertoo 1600-luvun Suomesta jonne kreivi Brahe perustaa Turun akatemian, jotta laiskoihin suomalaisiin saataisiin iskostettua yritteliäisyyttä ja tiedonhalua. Samaan aikaan piispa Rothovius käy kovalla kädellä kitkemään maasta taikauskoa ja vanhoja jumalia.

Kirja seuraa pääasiassa kortojaminää, nuorta Laurentiusta Tammerkosken kylästä. Laurenktius pääsee opiskelemaan kreivi Brahen ansiosta Turkuun. Laurentius loistaa opinnoissaan, mutta samaan aikaan häntä alkaa kiinnostaa aina vaan enemmän kabbalismi ja noituus.

Kiinnostus johtaa vaikeuksiin ja Laurentius päätyy kiertämään Suomea teatteriseurueessa.

Kirja oli ihan ok. Välillä tosi kiinnostava ja sivuja aivan ahmi, sitten hyytyi taas yhtäkkiä ja seuraavat viisikymmentä sivua olivat sitten ihan tervanjuontia. Mielipiteeseeni vaikuttaa varmasti se, että  vaikka en tippaakaan pidä hengellisestä kirjallisuudesta, ei nämä "vastapuolesta" kertovat kirjat ole yhtään sen parempia. Molemmista on vaikea saada uskottavaa tekstiä niin ettei se vaikuta tekopyhältä tai tekopahalta.

Kohtuu mielenkiintoinen kirja Suomen historiasta, mutta tunnustan, että "pukukirjat" ovat enemmän mieleeni. Suomen historiassa puvuilla ei paljon päästä kehumaan, rääsyillä ja lialla sitäkin enemmän.. Myös juuri elokuvana tulleeseen Arn - temppeliherraan liittyvät kirjat Ruotsin historiasta ovat jotenkin mielenkiintoisempia.