Dekkaristi Harri Nykänen on useimmille tuttu Raid-kirjoistaan. Myös Ariel-dekkarit ovat olleet lajissaan erinomaisia.Tämä nyt lukemani Valhe on kyllä rikosromaani, mutta pajon muutankin kuin dekkari.

Kirja seuraa Kai Mannerta, jonka kevät on mennyt erityisen huonosti. Potkut asianajajaliitosta, uuden rakkauden löytänyt vaimo ja äidin kuolema; aika paha rasti.
Äitinsä jäämistöä selvitellessään Manner löytää vanhan poliisitutkintapöytäkirjan vuodelta 1959. Sen mukaan hänen enonsa Elias on tappanut itsensä ampumalla, vaikka mannerille on aina kerrottu tämän kuolleen sairauskohtaukseen.
Manner alkaa selvittää vanhoja tapahtumia, ja huomaa pian, että samana vuonna on enon kuoleman lisäksi Mannerin isä kadonnut. Asioita, joista äiti on aina vaiennut. Paljon muutakin vaiettua tulee vastaan, ja jossain vaiheessa alkaa mietityttää, onko omassa menneisyydessä mikään sitä mihin on uskonut.

Aivan loistava kirja! Jäin koukkuun heti ensi sivuilta ja luin tämän kokolailla yhteenmenoon. Kovasti jäi mietityttämään, onko tämä kirja pelkkää fiktiota? Kun jotenkin jäi fiilis, että tässä olikin totta toinen puoli.