En ole mikään kauhean innokas elämänkertojen lukija. Niitä vaivaa usein kummallinen tylsyys, vaikka itse henkilö olisikin mielenkiintoinen. Jos kirja on itse kirjoitettu, näkyy helposti se, että hyvä kirjallinen ilmaisu ei ole kaikkien hallussa. Joskus taas kirja on liian "toimitettu" ja lukiessa alan ärsyyntyä lehtijuttumaisesta tyylistä. Niinpä luenkin yleensä vaan niitä elämänkertoja, joita joku kaveri lämpimästi suosittelee.

Tämä Phoolan Devistä kertova kirja jäi käteen ystäväni Sipen kirjahyllystä. Muistin sipen kehuneen sitä lukiessaan ja kun vähän selasin niin pakko se oli lainata :)
Kirja on kirjoitettu luku- ja kirjoitustaidottoman Phoolanin sanelusta. Hänen täytyy olla hyvä tarinankertoja, koska tylsyys ei ollut todellakaan tämän kirjan kirous.

Kirja kertoo intialaisen Phoolanin tarinaa siitä millaista on syntyä köyhään intialaiseen perheeseen maaseudulle, jossa vanhat uskomukset ovat yhä vallassaan. Ihan järkyttävää luettavaa! Kun miettii samalla lukiessaan, millaisia on olleet olo Suomessa samaan aikaan, ei voi kun ihmetellä.

Ikävät sattumat johtavat siihen, että Phoolanista tulee kiertelevän rosvojoukon jäsen. Ja tietenkin kun kyseessä on nainen (tai tyttö paremminkin) alkaa Phoolanista tulla elävä legenda. Pienikokoinen nälkiintynyt tyttö on välillä tarinoiden mukaan kaksi meträ pitkä amatsoni, välillä taas kuvankaunis miesten nielijä. Yllätys onkin aina suuri kun ihmiset näkevät todellisen Phoolanin.

Phoolanin lapsuus ja elämä yleensäkin on koskettavaa luettavaa. Paha mieli tuli itselle monta kertaa, mutta kirjaa en montaa kertaa laskenut käsistäni sen jälkeen kun sen aloitin. Olen todella onnellinen oman elämäni "helppoudesta" ja siitä, että omat tyttöni elävät ihan toisenlaisessa maailmassa.

Kirja on kirjoitettu vuonna 1996 ja kovasti kiinnostaa mitä Phoolan Devin elämään kuuluu tänä päivänä.

Ai niin. Elämänkerta joka yllätti positiivisesti, on Riitta Väisäsen ja siskonsa Lea Gesellen elämänkerta. Hauskaa luettavaa ja mielenkiintoisia kuvioita. Kirja myös kertoi yllättäviä tapahtumia mielenkiintoisista ihmisistä. Ei mitään sensaatiojuttuja, vaan ihan muodostui ihan uudenlaisia ajatuksia muka tutuista ihmisistä.