Takakannesta: "Hän on maalaistyttö, jonka elämä on tarkoitettu polveilemaan tasaista uomaansa tutussa kotikylässä. Kun kohtalo ryhtyy julmaan leikkiin, hän päätyy miesten hallitsemaan lankojen, värien ja kuvioiden maailmaan ja kehittyy taitavaksi matontekijäksi."

Mun salainen pahe ja palavan ihastuksen kohde on itämaiset, käsinsolmitut matot. Jaksaisin katsella niiden kuvioita ja värejä tuntikausia. Niinpä ei tarvinnut kahta kertaa miettiä lukemista kun hoksasin, että tämä kirja kertoo muun tarinansa ohessa mattojen kuvioista ja väreistä ja niiden yhteensovittamisesta.

Tarina on paikoin surullinen, naisena oleminen ei ole aina helppoa. Mutta silti kertomusta kannattaa optimistinen pohjavire. Vaikka olosuhteet antavat huonot lähtökohdat, on se silti usein itsestä kiinni saako elämäänsä parannettua.

Oman mausteensa kauniisti kirjoitettuun kirjaan tuo välissä olevat päähenkilön äidin kertomat tarinat.

Kirja on tekstiltään kaunis kuin koru. Eipäs. Kaunis kuin matto. Välillä jäin lukemaan jotain kohtaa uudestaan ja uudestaan, teksti oli niin hienoa. Huvitti, kun huomasin vasta kirjan luettuani, ettei siinä mainittu päähenkilön nimeä olleenkaan. En ollut huomannut kaivata sitä missään vaiheessa.

Tämä siis kannattaa ehdottomasti lukea. Nautiskelukirja.